Cyberoszuści znów nabierają użytkowników, którzy chcą sprawdzić, kto oglądał ich profil na Facebooku. Wszystko dzięki aplikacji Facebook Profile Viewer.

Facebook Profile Viewer to nic innego, jak sprytne oszustwo. Na Facebooku nie ma bowiem żadnej możliwości sprawdzenia, kto odwiedzał nasz profil. Nie ma i nigdy nie było. A wszyscy, którzy twierdzą inaczej, powinni udać się po rozum do głowy.

Appka kusi tymi słowami:

"New Update from facebook. Now you can check who visited your profile. check here -------->>>FAŒBOOK PROFILE VIEWER ®<<<<------
Who Watching your Profile ?"

Bezmyślny nabierze się w kilka sekund. Screeny poniżej.

Podczas instalacji złodziejska aplikacja żąda całkowitego dostępu do profilu naiwnego użytkownika - dostępu do informacji podstawowych, zdjęć statusów, nadto publikowania postów w jego imieniu. Po co? Żeby spamować i wciągać do kantu innych facebookowiczów.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że Facebook Profile Viewer spełnia swoje zadanie i rzeczywiście raportuje o tym, kto odwiedzał dany profil. A w międzyczasie śmieci na Tablicach.

Jak pozbyć się aplikacji? Wystarczy przeklikać się w następujące miejsca:

Ustawienia prywatności ===> Reklamy, aplikacje i witryny ===> Edytuj ustawienia i krzyżykiem pogrzebać Facebook Profile Viewer.